geschiedenis..

orgel_01Op 12 Februari 1815 tekenden de toenmalige predikant ds .L. Krol en ouderling M.A. Bekkers een contract voor het bouwen van een 4 voets orgel met de gebroeders Van Hirtum te Hilvarenbeek. Dit orgel had een dispositie van negen registers met waarschijnlijk een aangehangen pedaal.

Dit orgel deed dienst tot 1895. Het werd toen gerestaureerd door de firma van Druten te Heumen. Bij deze restauratie werd het uitgebreid met een gehalveerd prestantregister e.w. prestant bas en prestant diskant. Ook de oude orgelkas werd vervangen door de huidige en de dispositie ietwat gewijzigd, door het opnemen van een trompetregister 8 vt. en een Bourdon 16 vt., door de cornet 3 st. en de flageolet 1 vt. te laten vervallen, eveneens met een aangehangen pedaal.

Tot 1958 deed dit orgel dienst. In dat jaar werd besloten het te laten restaureren door de firma Flentrop Orgelbouw te Zaandam, waarbij de trompet en de bourdon vervielen. Zij maakten plaats voor een Mixtuur 111-IV en Sesquialter.

orgel_02Toen in 1979 Ab Ytsma zijn 25-jarig jubileum als organist en 40-jarig jubileum als onderwijzer vierde was een pedaalstem op het orgel zijn grote wens. Om dit te kunnen realiseren werd een orgelfonds in het leven geroepen, waarbij de andere organist Piet van Roon benoemd werd tot fondswerver en -beheerder. In 1987 was de pedaalstem een feit.

Tot de winter van 1996/97 functioneerde alles naar wens, maar door een plotselinge vorstperiode liep het orgel enorme schade op. De toenmalige Kerkvoogdij besloot een algehele restauratie uit te voeren. Voor de orgelcommissie betekende dat werk aan de winkel. D.m.v. een aantal grote actie’s heeft de (kleine) gemeente een bedrag van € 25.000,- bijeen weten te brengen, hetgeen een basis was om subsidie aan te vragen bij de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Ook nu werd de firma Flentrop voor deze restauratie gevraagd. Zij verzorgt ook het onderhoud sinds 1958 en leverde ook de pedaallade. Organist Aart Bergwerff te Brielle werd bereid gevonden als adviseur deze restauratie te begeleiden. Hij stelde een historisch en technisch rapport op als leidraad voor het verkrijgen van de subsidie. Begin december 2002 was het orgel weer speelklaar.

orgel_03Piet van Roon, die als organist het stokje van Ab Ytsma had overgenomen, nam tijdens een dienst van Schrift en Tafel op 15 januari 2006 afscheid als vaste organist en beheerder van het orgelfonds. Zijn taak werd overgenomen door een equipe van organisten waarvan Peter van der Stoel de coördinator is. Hij is ook verantwoordelijk voor de staat van het orgel, dat wekelijks tijdens de dienst en tijdens concerten en andere bijeenkomsten zijn muzikale diensten met allure vervult.

Voor meer informatie over het orgel kunt u contact opnemen met organist Peter van der Stoel

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De dispositie van ons orgel is als volgt:
1 Prestant bas 8 vt.
2 Prestant diskant 8 vt.
3 Octaaf 2 vt.
4 Octaaf 4 vt
5 Fluit 4 vt.
6 Quint 3 vt.
7 Holpijp 8 vt.
8 Viola di Gamba 8 vt.
9 Mixtuur III-IV sterk  
10 Sesquialter II sterk diskant  
11 Aangehangen pedaal met Subbas 16 vt.